Blog

România, un punct de atracție pentru investitori

Investițiile străine sunt din ce în ce mai frecvente în România. Aceasta a reușit, după aderarea la Uniunea Europeană, să se claseze pe al doilea loc în ceea ce privește creșterea economică înregistrată în Europa, după Irlanda, iar ultimele analize clasează ambele țări la distanțe foarte mici, demonstrând că potențialul de dezvoltare și  de absorbție al fondurilor poate fi ridicat.

Cu o creștere a Produsului Intern Brut de 3-5% în fiecare an după 2013, statisticile arată că această creștere va continua să fie înregistrată în continuare. Inflația pentru anul 2017 a fost prevăzută a avea un nivel de 1.7%, spre deosebire de 2016 care a înregistrat o deflație de 1.5%. Inflația este considerată a fi un element important într-o economie sănătoasă, iar majorările prețurilor în etape are de cele mai multe ori efecte pozitive. În lipsa unor astfel de acțiuni de creștere a prețurilor pot apărea fenomene de migrație a producției sau de creștere a șomajului. Însă nu este cazul în România, care poate deveni un adevărat hub de dezvoltare tehnologică.

Unul dintre factorii care a influențat acest boom al investițiilor în zona IT este viteza mare a serviciilor de internet. Conform studiului State of the Internet realizat de compania Akamai, România are cea mai mare viteză a Internetului înregistrată în Europa, iar la nivel mondial se poziționează pe locul al șaselea, cu o medie a vitezei de 57.7 Mbps. Motivul pentru care România a ajuns să fie poziționată în top constă de fapt în implementarea târzie a sistemelor de Internet. Astfel că, în timp ce alte țări aveau la dispoziție rețele clasice, antreprenorii români abia începeau să distribuie acest sistem în zone restrânse. În plus, decalajul temporal a facilitat implementarea rețelei pe fibră, fără a mai fi necesare alte modificări ca în celelalte state mai dezvoltate. Faptul că astăzi infrastructura digitală este foarte bine pusă la punct în România, transformă țara într-o locație foarte atractivă pentru investitorii din zona IT.

In plus, cultura tehnologică a reușit să se extindă în România și asupra persoanelor de sex feminin, lucru căutat de tot mai multe companii de IT. În timp ce multe țări se confruntă cu diferențe majore în ceea ce privește ponderea femeilor ce lucrează în zona IT, România este a treia țară cu un procentaj foarte mare de femei în IT din Europa. 29% din forța de muncă angajată în industria IT&C din România este alcătuită din femei, spre deosebire de Marea Britanie, de exemplu, care are un procent de doar 19%.

 

Forța de muncă rămâne un punct de atracție în România

Investitorii străini vin în România pentru că au acces la oameni calificați, cu studii superioare, inclusiv pentru industriile tehnice, iar costurile pentru aceștia se dovedesc de cele mai multe ori a fi mai mici față de alte state europene. În plus, forța de muncă din România este văzută ca superioară datorită abilităților de comunicare în diferite limbi, ceea ce reduce costurile de pregătire a personalului. Din acest motiv, companii străine din Europa stabilesc aici noi sedii pentru cele mai mari branduri din lume. De exemplu, multe componente ale mașinilor de lux cum sunt Rolls Royce, Mercedes, Porche și altele sunt construite în fabrici din România.

Nivelul educației în România este perceput ca foarte înalt în Uniunea Europeană. Mai bine de 100.000 de tineri devin absolvenți cu studii superioare în fiecare an, iar studiile au arătat că în România există mai mulți ingineri decât în Statele Unite, India, China sau Rusia.

România rămâne un puternic jucător pe piața atragerii investițiilor străine. Cu o structură socială și politică stabilă, dar și cu un potențial semnificativ al forței de muncă, Statul Român va beneficia de atenție și de acum înainte. În plus, autoritățile se implică în aceste acțiuni de atragere de fonduri, atât de la investitori, cât și de la instituțiile Uniunii Europene, mai ales prin implementarea unor politici speciale de impozitare pentru acestea.

 

Timișoara pune accent pe dezvoltarea și modernizarea orașului

Vestul țării vine tare din urmă cu ajutorul companiei norvegiene Visma Software care continuă angajările în Timişoara. Aceasta vrea să ajungă la numărul de 400 de angajați, așa că pune la dispoziție 50 de locuri de muncă pentru găsirea de soluţii software pentru eficientizarea afacerilor. „În ultimii 4 ani, numărul angajaţilor Visma Software a crescut cu 25-30% pe an. În 2017 preconizăm o creştere de cel puţin 20%,  dar va conta foarte mult şi factorul predictibilitate/ stabilitate legislativă (pe care în momentul actual îl considerăm impredictibil“, a spus Sorin Rotariu, managing director al Visma Software.

O altă oportunitate vine din partea Primăriei municipiului Timișoara care pune la dispoziție suma de 263 de milioane de lei pentru dezvoltarea orașului, pentru investițiile începute, dar și pentru pornirea altor investiții noi. „27% din bugetul local va fi alocat Secțiunii de Dezvoltare, având în vedere atât finalizarea investițiilor mari începute, dar și pornirea unora noi și mai cu seamă pregătirea pentru un grad de absorbție ridicat al fondurilor europene disponibile în acest exercițiu financiar”, spune viceprimarul Dan Diaconu.

 

Avantajele României când vine vorba de formarea unui SRL

România este lider în ceea ce privește durata procedurii de înregistrare a unei societăți cu răspundere limitată durata fiind de 3 zile, în timp ce în celelalte țări analizate, durata variază între 5 zile (Cehia) și ajunge chiar și până la 4 săptămâni în Polonia. În ceea ce privește taxele pentru înființarea unei societăți de tip SRL, România ocupă locul secund din punct de vedere al accesibilității, cu taxe de până în 133 euro. Primul loc în acesta categorie este ocupat de Ucraina, unde taxele pentru a înființa o astfel de societate sunt de doar 15 euro. În cazul cerinței privind capitalul social minim al SRL, România este creditată cu un capital social minim de 200 lei (44 euro). România este a treia țară la acestă categorie, doar Ucraina și Cehia având un capital social minim mai mic. Cehia dispune de un capital social minim de 1 coroană (0,0368 euro) iar Ucraina 1 grivnă (0,036 euro).

„România este una din cele mai atractive destinații pentru a investi în Europa Centrală și de Est, având în vedere faptul că sistemul de impozitare este competitiv, forța de muncă tânără este calificată, există, de asemenea, o mulțime de resurse naturale și avantaje geografice, locație strategică și un cost accesibil de trai”, a declarat Andreea Manolache, senior associate Accace România.

 

Avantaje ale OUTSOURCING-ului în Timișoara

Timișoara este cel mai bun oraș pentru afaceri din România în 2016, pentru a doua oară consecutiv și a treia oară în istorie, conform topului realizat de Forbes.

Timișoara a devenit unul din marii jucători de servicii de outsourcing și contribuie substanțial la poziția fruntașă de care se bucură România în această industrie la nivel mondial. Lucrurile par să nu se schimbe în următorii 5 ani, mai ales pentru sectorul IT, conturându-se un centru de business puternic susținut de indicatori precum: piața tranzacțiilor de birouri sau numărul ridicat al profesioniștilor și al absolvenților în domeniul tehnologic.

Forța de muncă competitivă și calificată, pregătită în varii domenii, poziția geografică favorabilă aproape de granița cu Ungaria sunt principalele puncte forte ale Timișoarei. Majoritatea firmelor din zonă furnizează servicii către beneficiari din zona occidentală, colaborare ce a fost încurajată și de apropierea ca mentalitate, de înțelegerea comună a cerințelor de business, legate de termeni de metodologie, livrare și calitate a produselor și serviciilor. Ca o consecință, în ultimii ani, Timișoara a înregistrat o creștere economică spectaculoasă, cu precădere datorită investițiilor străine în sectoarele high-tech, care vin din Uniunea Europeană, în special din Germania, Italia, pe lângă investitorii americani.

Sectorul IT&C este totuși unul dintre cele mai dinamice din Timișoara, ce a înregistrat creșteri substanțiale în ultimii ani. Acesta a fost al doilea IT hub, după București, înainte de rapida ascensiune a Clujului. Interesul principal cade pe soluțiile de securitate a datelor, de administrare a businessului și sisteme de back-up.Totodată soluțiile IT pentru utilizatorii finali a atras importanți jucători internaționali.

 

Infrastructura susține dezvoltarea Timișoarei

Timișul este conectat la cele mai importante orașe-monopol ale lumii prin rețelele de transport feroviare, rutiere și mai ales aeriane, prin zboruri domestice și internaționale frecvente. În plus, Timișoara se află în top 3 piață de birouri ca și capacitate din țară, imediat după București și Cluj-Napoca, lucru ce efectiv susține ritmul de creștere al business-urilor în regiune.

Se mizează și pe dezvoltarea infrastructurii tehnologice, acoperirea totală a regiunii prin rețeaua serviciilor de telecomunicații sau pe viteza de Internet de 91.79 Mbps, conform NetIndex în 2015.

Regiunea se bucură de sprijinul administrației locale, care susține dezvoltarea parcului tehnologic, industrial și de cercetare, promovează Timișoara ca un  incubator puternic de IT și încurajează investitorii străini în demersurile sale și acordă facilități consistente pentru start-up-uri.

 

Direct de pe băncile universității în marile corporații

În bătălia pentru investițiile în teritoriu, instituțiile de învățământ sunt o carte câștigătoare pentru orașul de pe Bega. Anual peste 1.100 de absolvenți se alătură numai industriei de IT din cei peste 2.500 de absolvenți de profil tehnic, vorbitori de limbă engleză, germană și maghiară, potriviți pentru poziții de Front End/ dezvoltatori Web, consultanți SAP sau pentru ingineri telecom. Iar salariile, deși sunt peste nivelul mediu pe țară, rămân totuși reduse în comparație cu alte orașe hub de IT din Europa de Vest sau Statele Unite.

 

Comunitatea italiana in Romania, Timisoara

În ultimii zece ani, Italia deține primul loc în ceea ce privește numărul de firme înregistrate în România: 32.726 de firme înregistrate la 30 iunie 2012, dintre care 16.118 active.

Se află, tot din 2012, pe locul șapte în ceea ce privește volumul de capital investit (nu sunt luate în considerare investițiile realizate de către companiile italiene rezidente în țări terțe).

Cifrele din raportul bilateral sunt impresionante: peste un milion de cetăţeni români prezenţi în Italia, peste 400 de zboruri săptămânale care leagă cele două țări din 27 de aeroporturi, circa 800.000 de români angajați la firmele italiene din România, iar în Italia sunt înregistrate 32.452 de firme românești.

Din punct vedere al relațiilor economice bilaterale, conform informațiilor existente la nivelul Ambasadei Italiei la București, schimburile comerciale între Italia și România au atins o valoare totală de 11,4 miliarde de euro în 2012. Valoarea totală a importurilor a fost de circa 6 miliarde de euro, diminuate cu 4,3% față de 2011, Italia fiind a doua țară, după Germania, cu o pondere de 10,9% din total.

Și în ceea ce privește exporturile, Italia s-a clasat pe locul al doilea printre țările de destinație, cu o valoare de 5,4 miliarde de euro în 2012, cu o scădere de 6,2% față de anul precedent și cu o cotă de 12,1% din total.

Firmele italiene sunt răspândite în multe zone ale tării, dar, mai ales în judeţul Timiş, s-a reconstituit un adevărat model regional italian, cu peste 4.125 de firme italiene şi mixte înregistrate. În județul Timiș şi în judeţele limitrofe (Arad, Bihor, Cluj) se concentrează şi o treime din numărul total de întreprinzători italieni prezenţi în România, în timp ce o cincime dintre aceştia au făcut investitii în zona municipiului Bucureşti.

Pe de altă parte, aproximativ 300.000 de hectare de teren arabil au fost deja achiziționate de către companii cu participare italiană, Italia fiind cel mai mare investitor străin în sectorul agricol din România.