Instanța bucureșteană introduce o formulă mai complicată decât cele obținute anterior de debitori în chestiunea riscului valutar din creditele în franci elvețieni.
“Admite în parte cererea de chemare în judecată. Dispune adaptarea pentru viitor a clauzei stipulate în convenția de credit nr. xxxx/20.07.2007, la art. 5.1 („La încetarea acestei perioade, împrumutatul va plăti băncii creditul primit împreună cu dobânda și comisioanele aferente la termenele și în sumele convenite, în conformitate cu graficul de rambursare.
Împrumutatul și codebitorul său se obligă să restituie băncii, prin depunere de numerar la casieria băncii sau prin virament în contul de la pct. 2.1 creditul primit împreună cu dobânda și comisioanele aferente în conformitate cu graficul de rambursare.”), în sensul că toate sumele datorate de reclamant în temeiul convenției de credit, se vor calcula la o valoare CHF egală cu jumătate din diferența dintre cursul CHF de la momentul plății și valoarea CHF de la momentul contractării, la care se va adăuga valoarea CHF de la momentul contractării.
Dispune restituirea de catre pârâtă a sumelor excedentar încasate, în raport de formula de calcul mai sus menționată, începând cu data introducerii acțiunii”, se arată în dispozitivul hotărârii, publicat pe portalul instanțelor.
Practic, dacă la 20 iulie 2007 un franc elvețian era cotat la 1,88 lei (cursul publicat de BNR), în prezent un franc valorează 4,24 lei. Formula expusă de Judecătorie înseamnă că dacă debitorul ar trebui să achite rata lunară azi, atunci cursul la care ar face plata ar fi de circa 3 lei/franc. Totodată, arată instanța, soluția e valabilă începând cu data introducerii acțiunii, adică, iulie 2016, dată de la care se aplică formula de calcul, și sumele încasate anterior de banca cu acționariat grecesc nu se restituie.
Până acum soluțiile celor câteva instanțe care au admis acțiunile clienților pe riscul valutar al creditelor franci elvețieni au fost în sensul că aceste împrumuturi se vor achita la cursul de la data semnării contractelor de împrumut, când francul elvețian era la jumătate față de valoarea curentă în raport cu leul, precum și restituirea tuturor sumelor încasate în plus de către creditor. Cele mai multe astfel de decizii au venit de la Gorj.
În speța de față, Judecătoria a mai declarat ca abuzivă și clauzele privind comisionul de administrare de 0,3% din sold și cel de acordare de 2,5%.
Bancpost poate ataca decizia cu apel în 30 de zile.
Pe portal nu se menționează că acțiunea este întemeiată pe Legea 77/2016 privind darea în plată, ci are obiectul “acțiune în constatare clauze abuzive, obligația de a face și pretenții”, astfel că, până la publicarea motivării, nu știm cât și dacă a contat decizia recent motivata a Curtii Constitutionale a Romaniei privind impreviziunea,care arată dreptul judecătorului de a interveni în contracte și de a dispune adaptarea.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene va pronunța, în această vară, o decizie privind onerozitatea contractelor în valută, după ce a fost sesizată de Curtea de Apel Oradea.
Sursa: Saptamana Financiara