Blog

Drepturile muncitorilor români în Italia

Conform statisticilor oficiale în prezent locuiesc în Republica Italiana peste un milion de cetățeni români, acceștia reprezentând cea mai mare comunitate de imigranți din peninsulă. Cei mai mulți lucrează în domenii precum construcțiile, agricultura, serviciile hoteliere sau asistența în familie. Este important de reținut că cei care muncesc legal şi care sunt asiguraţi în sistemul de asigurări sociale beneficiază de toate indemnizaţiile care se acordă şi muncitorilor italieni în cazul unor accidente sau boli profesionale.

Ce trebuie să faceți după ce ajungeți în Italia?

  1. Prezentaţi-vă la Agenzia delle Entrate pentru obținerea cardului sanitar care conține și codul fiscal
  2. Înregistrați-vă la biroul de evidență a persoanelor din cadrul primăriei locale (în caz de ședere mai mare de 3 luni)
  3. Când începeţi munca trebuie să obţineţi confirmarea înregistrării dumneavoastră în cadrul sistemului de asigurări sociale (online la INPS sau apelând la serviciile gratuite ale uneia dintre instituţiile de asistenţă „patronato”)
  4. Dacă profesați ca lucrător autonom e necesar să vă înregistraţi la sediul INPS

Înregistrarea contractului de muncă

Procedura de recrutare a unui lucrător român este aceeași cu cea pentru un cetățean italian. Angajatorul este obligat să comunice contractul către Centrul pentru ocuparea forței de muncă cu o zi înainte de începerea activității, chiar dacă este o sărbătoare legală. Comunicarea se face online. În acest mod Centrul pentru ocuparea forței de muncă va trimite automat datele către INPS și Inail. În orice caz, este important ca chitanța electronică care indică data trimiterii cererii să fie păstrată .

Este evident că pentru acest demers muncitorul trebuie să aibă documente de identificare, precum cartea de identitate româneacă sau pașaportul și codul fiscal italian. Ulterior, lucrătorul trebuie să se prezinte cu contractul de muncă la biroul de înregistrare din municipiul de reședință pentru a solicita transcrierea acestuia în registratură.

Ce trebuie sa contina un contract de munca?

În general, un contract de muncă trebuie să conţină următoarele elemente: tipul contractului, contractul colectiv de muncă aplicabil (dacă este cazul), datele de identificare ale angajatorului şi ale salariatului, data de începere a raportului de muncă, locul de muncă, funcţia şi încadrarea profesională a salariatului, salariul și programul de lucru.

Cum este reglementat timpul de lucru?

Programul normal este de 40 de ore/săptămână. Lucrătorul are dreptul, la fiecare 7 zile, de o perioadă de odihnă de cel puţin 24 de ore consecutive. Se recunoaşte dreptul la concediu pentru minim 4 săptămâni pe an.

Care este procedura de încetare a contractului de muncă?

Raportul de muncă poate înceta prin demisie, concediere sau expirarea termenului. În cazul rezilierii unilaterale a contractului de muncă, fiecare dintre cele două părţi este obligată să acorde preaviz . Salariatul poate contesta concedierea în termen de 60 de zile de la primirea scrisorii. În cazul femeilor, este interzisă concedierea pe motive de sarcină sau căsătorie.

Care sunt riscurile la care mă expun dacă lucrez ilegal?

  • întâmpinaţi dificultăţi în a vă înscrie la Registrul de evidenţă a populaţiei (Anagrafe) şi în a obţine dreptul de şedere, pentru perioade mai mari de trei luni;
  • sunteţi lipsiţi de protecţie socială; nu beneficiaţi de prestaţiile oferite de sistemul de securitate socială: alocaţia pentru nucleul familial, indemnizaţia de maternitate (în cazul femeilor), ajutorul de şomaj, pensia (neincluderea în stagiul de cotizare a perioadei lucrate), asistenţă medicală (în natură) în caz de boală, etc.;
  • puteţi avea retribuţii şi drepturi reduse faţă de cele stipulate în contractul colectiv de muncă aplicabil;
  • riscaţi să nu fie respectat programul de lucru şi timpul de odihnă legal;
  • puteţi fi angajat sub nivelul dvs. de calificare şi pregătire;
  • instabilitate crescută a locului de muncă;
  • e posibil să nu fie asigurate măsuri de protecţie şi securitate a muncii, ceea ce poate cauza producerea unor grave accidente de muncă soldate în anumite cazuri cu decesul victimelor;
  • puteţi întâmpina dificultăţi foarte pentru nerespectarea reglementarilor în domeniul muncii;
  • există riscul crescut de a deveni victime ale exploatării şi traficului de fiinţe umane.

 

Dacă vă confruntați cu probleme legate de locul de muncă pe teritoriul Italiei și aveți nevoie de consultață juridică nu ezitați să ne contactați!

www.vemlegal.com