Blog

Prima decizie definitivă de înghețare a cursului Leu – Franc Elvețian

Curtea de Apel Cluj a venit cu o decizie definitivă pentru a stabiliza cursul CHF-RON după câteva hotărâri în acest sens ce au fost pronunțate inițial la Tribunalul Specializat din același oraș.

Magistrații Curții au admis apelul reclamantului împogtriva sentinței Tribunalului Specializat, care respinsese stabilizarea cursului. Reclamantul este student în primul an la Drept în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar avocatul său, Marius Floare, este asistent universitar la aceeași facultate.

Inițial, acesta s-a judecat cu banca într-un alt proces, alături de Comisariatul Județean Pentru Protecția Consumatorului. Povestea este destul de lungă, dar important este faptul că acesta a câștigat, iar cursul CHF-RON va rămâne valabil la momentul semnării contractului, și anume 1,9924 lei = 1 franc elvețian.

Curtea de Apel Cluj a emis decizia după un proces îndelungat, iar ca o scurtă concluzie au declarat următoarele:

”Admite apelul declarat de reclamantul D.Z.L.A împotriva sentinţei civile nr. 3336/3.12.2015 pronunţată de Tribunalul specializat Cluj în dosar nr. 526/1285/2015 pe care o schimbă în parte în sensul că constată nulitatea absolută a clauzei prevăzute în art. 12.2 din contractul de credit pentru nevoi personale garantat cu ipotecă nr. C 2204/2000/5591 din 29.10.2007, cu consecinţa stabilizării cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit mai sus menţionat, la cursul valabil la momentul semnării contractului de credit, respectiv 1,9924 LEI/1 CHF. Obligă pârâtele să plătească reclamantei suma de 3720 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Menţine de restul dispoziţiilor.

Respinge apelul declarat de pârâtul OTP Bank Romania SA în nume propriu şi ca reprezentant al OTP Financing Solutions BV împotriva sentinţei civile nr. 3336/3.12.2015 pronunţată de Tribunalul specializat Cluj în dos.nr. 526/1285/2015. Obligă pârâtele să plătească reclamantului suma de 3600 Ron cu titlu de cheltuieli de judecată în apel.. Definitivă şi executorie.”

În ceea ce ne privește pe noi, pe cetățeni, putem spune că aceasta a fost o victorie pentru toată lumea. Cursul CHF-RON va rămâne acum mult mai stabil față de cum era anterior.