Drept civil

Când nu mai este necesară autorizația de construire

Noul Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor va cuprinde toate etapele și procedurile necesare pentru construcții industriale, de locuit, garaje sau chiar pentru închiderea de balcoane.

”Practic, se încearcă unirea celor trei legi importante care guvernează azi domeniul construcțiilor – Legea 350, urbanismul, Legea 50, autorizarea și Legea 10, calitatea –  într-un singur cod, pentru a fi și mai ușor de înțeles și mai practic”, explica Paul Racoviță, inspectorul general al Inspectoratului de Stat în Construcții, într-un interviu din luna decembrie pentru Gândul.

În noul Cod de Urbanism se prevede că pentru construcția de garaje, închideri de balcoane, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară, nu mai trebuie autorizație de construire, ci doar o simplă notificare expediată pe adresa primăriei de domiciliu.

În mediul rural, pentru construcția unei case de maxim 150 de metri pătrați, doar cu parter, și fără etaj, de asemenea nu va mai trebui autorizație de construire.

Autorizația e construire va fi emisă în 65 de zile

Noul Cod al Urbanismului și Amenajării Teritoriului mai prevede ca autorizația de construire să fie emisă în termen de 65 de zile.

De asemenea, inițiatorii Codului au prevăzut și simplificarea documentației, ”care permite îndreptări de erori materiale, precum ne-corelări între piese ale documentației sau omisiuni ce nu necesită realizarea unei alte documentații de urbanism de modificare”.

De asemenea, în noua lege organică va fi posibilă și realizarea unei documentații de urbanism de tip plan urbanistic general(PUG) pentru toate UAT dintr-o zonă metropolitană, pentru a se corela modul de dezvoltare și a se facilita implementarea de proiecte care deservesc mai multe UAT.

”Au fost detaliate condițiile de elaborare a PUZ și a cadrului de reglementare urbanistică a unui PUZ, cu introducerea zonei de reglementare PUZ (care nu se limitează doar la parcela care a generat PUZ) și a zonei de studiu PUZ. Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) a fost eliminat din categoria documentațiilor de planificare urbană, fiind transformat în documentație de proiectare urbană și redenumit ca proiect urbanistic de detaliu care reprezintă o documentație de proiectare urbană, cu caracter tehnic, care detaliază prevederile definite prin PUZ sau PUG la nivelul parcelei pentru care se elaborează”, se mai arată în propunerea de lege.

 

Avizele se emit într-un singur loc

În noul Cod al Urbanismului, avizele necesare pentru emiterea unei autorizații de construire nu se mai emit de diferite instituții ale statului. În prezent, un român trebuie să obțină un aviz de la mediu, apă, electricitate și canal, pentru a putea obține o autorizație de construire.

În noile modifică aceste avize se emit centralizat, fie că vorbim de instituții centrale, fie că vorbim de cele locale.

Avizele emise la nivel local vor fi obținute în cadrul unei comisii unice de avizare care va fi implicată de la faza de inițiere a documentației, integrând din datele de temă și punând la dispoziția autorităților publice locale responsabile cu aprobarea planului toate informațiile necesare, pentru evitarea potențialelor blocaje cauzate de neînțelegeri sau lipsă de corelare pe domenii sectoriale”,