I. Cui se aplica?
Darea in plata se aplica tuturor consumatorilor care au un imprumut contractat de la:
▪ Banca
▪ IFN (Institutie financiara nonbancara),
Se aplica contractelor care au fost cedate unor societati de recuperari celor aflate in executare silita.
Legea nu este aplicabila celor care au achizitionat un imobil prin Programul “Prima Casa”.
II. Conditii
▪ Creditorul trebuie sa fie fie o banca, fie o IFN, fie un cesionar al creantei.
▪ Debitorul trebuie sa fie un consumator persoana fizica.Imprumuturile obtinute pe firma, nu beneficiaza de legea darii in plata.
▪ Suma imprumutata nu depaseste 250.000 euro.
▪ Imprumutul a fost facut pentru achizitionarea, construirea, modernizarea, reabilitarea unui imobil cu destinatie de locuinta sau acesta este garantat cu unul sau mai multe imobile cu destinatie de locuinta.
▪ Imprumutatul nu a fost condamnat printr-o hotarare definitiva pentru infractiuni in legatura cu creditul pentru care se solicita aplicarea legii darii.
III. Procedura
Notificarea bancii
Notificarea se poate face prin intermediul unui executor judecatoresc, avocat sau al unui notar public, veti notifica banca in sensul ca doriti sa ii transmiteti proprietatea asupra imobilului cu care ati garantat creditul pentru a va stinge datoria.
Notificarea trebuie sa cuprinda:
1 Informatii legate de persoana imprumutatului;
2 Informatii legate de contractul de imprumut;
3 Situatia in care va aflati la data notificarii(contract cu intarziere a ratelor, executare silita, imobil vandut);
4 Suma imprumutata trebuie sa fie mai mica de 250.000 euro;
5 Scopul pentru care fost acordat creditul;
6 Indicarea a doua 2 zile diferite si a unui interval orar in care banca sa se prezinte la un notar(notra propus de catre imprumutat) pentru a se incheia contractul de preluare a imobilului;
!!!Atentie – prima convocare nu va fi mai mica de 30 zile de la data comunicarii notificarii!!!
Dupa primirea notificarii se suspenda orice plata sau procedura demarata de banca sau de o societate de recuperare creante impotriva dumneavoastra ori a bunurilor dumneavoastra..
7. Cu cel putin 3 zile inainte de prima zi de convocare la notar, atat dumneavoastra, cat si banca va trebui sa trimiteti notarului informatiile si inscrisurile necesare pentru incheierea actului de dare in plata
IV.Posibile scenarii ale situatiei:
1) Acceptare din partea bancii – Daca banca este de acord cu procedura darii in plata, aceasta se va desfasura pe cale amiabila, urmand sa ia sfarsit procedura, in fata notarului, cand se va incheia actul de dare in plata.
2) Opozitie din partea bancii –In cel mult 10 zile de la primirea notificarii ce cuprinde conditiile de admisibilitate, banca poate contesta notificarea dumneavoastra in fata instantei.
Hotararea pronuntata de instanta poate fi:
1 Favorabila bancii, puteti depune apel in cel mult 15 zile lucratoare de la comunicare. Daca hotararea varamane definitiv favorabila bancii, situatia in care va veti regasi va fi aceeasi precum inainte de a demara procedura darii in plata.
2 Favorabila dumneavoastra, reprezentantul bancii va trebui sa se prezinte la notar in cel mult 10 zile de la data respingerii definitive a contestatiei.
3 c. Ignorare– Daca banca nu da curs invitatiei de a se prezenta la notar prin reprezentantul sau si nici nu contesta indeplinirea conditiilor de admisibilitate, trebuie sa actionati banca in instanta, solicitand prountarea unei hotarari prin care sa se constate stingerea datoriei si transmiterea catre banca a proprietatii asupra imobilului.
3.Transmiterea imobilului catre banca si stingerea datoriei.
V. IMPOZIT DARE IN PLATA
“Ministerul Finanţelor a stabilit că valoarea la care se calculează impozitul pe venit în cazul dării în plată este cea a debitului, care cuprinde datoriile din contractele de credit, cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare.”