Dacă ești parte într-un proces civil, este foarte posibil să primești, într-un anumit moment, o scrisoare din partea instanței, cunoscută sub denumirea de Citație. Aceasta îți va comunica locul, data și ora la care va avea loc ședința de judecată în care ai calitatea de parte. De obicei, citația este emisă înainte de primul termen al procesului, iar dacă te prezinți la acesta, nu vei mai fi citat pentru viitoarele termene, fiind considerat că ai luat la cunoștință de programul stabilit.
Întrebarea care se pune în acest context este: Sunt obligat să mă prezint dacă sunt citat?
Judecarea cauzei în lipsa părții citate
Regula în materie, prevăzută de Codul de Procedură Civilă la art. 223 alin. (1), este că lipsa părții nu poate împiedica judecarea cauzei, dacă legea nu prevede altfel. În alte cuvinte, nu trebuie să fii prezent în instanță decât în cazurile în care legea prevede în mod expres acest lucru.
Cu toate acestea, regula enunțată mai sus suportă nuanțări. În cazul în care niciuna dintre părțile legal citate nu se prezintă, cel puțin una trebuie să fi formulat în scris o cerere de judecată în lipsă. Dacă o astfel de cerere nu este formulată, instanța va suspenda cauza, în conformitate cu prevederile art. 219 alin. (2) din Codul de procedură civilă: „În cazul în care părțile nu răspund la apel, instanța va verifica dacă procedura de citare a fost îndeplinită și, după caz, va proceda, în condițiile legii, la amânarea, suspendarea ori la judecarea procesului.”
Este important de precizat că dacă lipsești de la termenul de judecată, însă avocatul tău este prezent, acesta te va reprezenta în proces, fără să fie nevoie nici de prezența ta și nici de formularea în scris a unei cereri de judecată în lipsă.
Când ești obligat să te prezinți?
Legea prevede expres că ești obligat să te prezinți în situațiile în care:
1. Ești reclamant într-un proces de divorț
În procesul de divorț, prezența reclamantului este obligatorie. Potrivit art. 922 Cod procedură civilă, dacă la termenul de judecată, în prima instanță, reclamantul lipsește nejustificat și se înfățișează numai pârâtul, cererea va fi respinsă ca nesusținută. Reclamantul nu va fi, deci, obligat să se prezinte dacă este în imposibilitate de a o face, din motive justificate precum sunt starea de sănătate care nu îi permite acest lucru.
2. Ești citat cu mențiunea „personal la interogatoriu”
Și în cazul în care trebuie să răspunzi la interogatoriu, va fi necesară prezența ta fizică la proces. Potrivit art. 358 Cod procedură civilă, „Dacă partea, fără motive temeinice, refuză să răspundă la interogatoriu sau nu se înfățișează, instanța poate socoti aceste împrejurări ca o mărturisire deplină ori numai ca un început de dovadă în folosul aceluia care a propus interogatoriul. În acest din urmă caz, atât dovada cu martori, cât și alte probe, inclusiv prezumțiile, pot fi admise pentru completarea probatoriului.”
Așadar, în funcție de natura procesului tău, de calitatea ta în cadrul acestuia și de cerințele legale, obligația de a fi prezent în instanță variază. În majoritatea cazurilor, nu ești obligat să te prezinți, dar există excepții importante pe care trebuie să le cunoști pentru a te asigura că nu ratezi termene esențiale și pentru a evita eventuale sancțiuni procedurale.